Kerst in Nieuw-Zeeland

Posted Dagboek Nieuw-Zeeland

De tijd vliegt. Sinterklaas is voorbij (wat we natuurlijk wel even klein gevierd hebben) en dus staat Kerst voor de deur. Hier in Nieuw-Zeeland kennen ze Christmas Day (25 december) en Boxing Day (26 december). En tijdens Kerst is alles hier gesloten, zo ook de restaurants…

 

Léon zijn eerste Kerst in twintig jaar

In Nederland is de horeca eigenlijk altijd wel open tijdens de Kerst. Daarom zijn wij gewend te werken tijdens deze dagen. Helemaal Léon kan zich zijn laatste vrije Kerst niet meer herinneren. Dat zal geweest zijn voordat hij met de koksopleiding begon, dus bijna zo’n twintig jaar geleden. Dat we nu allebei tijdens Kerst vrij zijn, is eigenlijk dus wel een beetje vreemd. Maar natuurlijk gaan wij ervan genieten!

 

Rust opzoeken

Ons is verteld dat Twizel na de Kerst overladen wordt met mensen. Holiday homes worden druk bezet en overal staan tenten in tuinen. Mede daarom besluiten wij, voor nu het nog kan, een paar dagen de rust op te zoeken. We willen even weinig mensen zien en gewoon genieten van de rust en de omgeving.

We besluiten naar Methven te rijden. Dit ligt op ongeveer een uur rijden van Christchurch. Methven is met name populair in het skiseizoen, aangezien het aan de rand van een aantal bergen ligt. Mount Hutt is één van Nieuw-Zeelands bekendste en beste skiplaatsen wordt gezegd, en dit ligt om de hoek van Methven.

Onze vrije dagen laten het toe om twee nachtjes te kamperen. Ik ben maandag 23 december ook al vrij en kan dus mooi alles voorbereiden. Zodra Léon rond 15u uit zijn werk komt, kunnen we vertrekken. De camping hebben we een dag daarvoor geboekt. Niet dat dat echt nodig had geweest, want wanneer we aankomen, blijken we – naast één ouder echtpaar – de enigen te zijn. Heerlijk!

 

Een hike naar de top van Mount Alford

Als we de volgende ochtend wakker worden, is het strakblauw. Helaas is alles een half uur later totaal betrokken. Bah, daar balen we van! We besluiten een hike te doen ongeveer twintig minuten ten zuiden van Methven, bij Alford Forest. Hopelijk is het weer daar wat oké.

Het eerste gedeelte lopen we door een bos dat overladen is met prachtige varens. Het is net of we in de jungle lopen. Daarna lopen we over grasvelden en ten slotte door een soort alpine vegetatie.

Na zo´n 2u lopen zijn we al boven. Helaas hebben de wolken ons onderhand ook bereikt en ontnemen die wel flink wat van ons uitzicht. We eten een lekker stukje boterkoek, die Léon zelf heeft gemaakt, en drinken een colaatje. Vlak voordat we weer naar beneden gaan, klaart het toch op. Mooi, dan kunnen wij nog even wat mooie foto´s maken!

In de loop van de middag komen we weer beneden. De rest van de middag brengen we door met wat sight seeing en genieten we van een lekker Solletje in de zon!

 

Geen barbecue op Kerstdag?

Eén van de dingen die Kiwi’s graag doen, is barbecueën. Daarom is de barbecue ook hét feestmaal op Christmas Day voor hen. Zodra wij na onze hike weer bij de camping komen, komt de oudere man naar ons toe gelopen. Die ene, die als enige ook op deze camping stond. Hij vroeg hoe onze dag was geweest en vertelde ons dat wij zijn barbecue wel mochten lenen. Hartstikke aardig natuurlijk, maar wij hadden al een simpele pasta voorbereid en dat gaat niet echt op de barbecue.

Hem dit duidelijk maken, bleek echter niet zo simpel. Hij snapte er niets van dat wij niet hoefden te barbecueën. En bleef erop aandringen dat áls we toch de barbecue wilden lenen, we maar gewoon bij hem langs moesten komen.

 

Shoppen op Boxing Day: dat doen we dus nooit meer

Omdat we niet heel ver van Christchurch af waren en omdat we wat boodschappen nodig hadden, hadden we besloten om naar deze stad af te reizen op Boxing Day. Geen goed idee. Ieder ander had namelijk blijkbaar ook dit idee. We moesten ons best doen voor een parkeerplaats en ook in de winkels viel je zowat over alle mensen heen. Daarom doen we onze boodschappen en proberen we daarna zo snel mogelijk weer weg te gaan, veilig terug naar het rustige Twizel.

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.