Bucketlist: Orang Utans spotten in Sepilok

Posted Dagboek Maleisië

Iets anders op onze bucketlist: Orang Utans zien. En dan niet in de dierentuin, nee de echte Orang Utans. Met name bij Léon stond dit hoog op zijn lijstje. Borneo is samen met Sumatra de enige plek waar je Orang Utans kan spotten. Je raadt dus al wat wij gaan doen. Vanuit Selingan Turtle Island rijden wij rechtstreeks door naar het rehabilitatiecentrum Sepilok.

Semenggoh en Sepilok

Er zijn twee rehabilitatiecentra op Borneo. Eén ligt in de buurt van Kuching en de andere ligt in de buurt van Sandakan. Omdat een bezoek aan het Sepilok centre bij ons in onze tour zit, hebben wij Semenggoh nabij Kuching niet bezocht. Sepilok bezoeken wij met dezelfde gids als met wie we Selingan Turtle Island hebben gedaan. We zijn ontzettend blij met deze gids. Hij weet veel over allerlei dingen te vertellen en zorgt dat we op de juiste momenten op de juiste plek zijn. Zo ook vandaag weer.

Hoe komen die Orang Utans bij Sepilok?

Eerst krijgen we een video te zien over het Orang Utan centrum. In deze video wordt uitgelegd waarom de Orang Utan bedreigt wordt en hoe zij proberen de Orang Utan te redden. De Orang Utans in het rehabilitatiecentrum zijn er op verschillende manieren gekomen. De ene is bijvoorbeeld als wees gevonden, de andere gered van mensen die hem als huisdier hadden. Weer anderen zijn “displaced” Orang Utans: deze dieren zijn hun leefgebied kwijtgeraakt doordat dit gekapt is (door er bijvoorbeeld woonvoorzieningen of palmolie plantages te bouwen). In het centrum worden ze opgevangen en weer klaargemaakt voor de “echte” wereld. Belangrijk om te weten, is dat het centrum semi-wild is. Dit betekent dat de Orang Utans kunnen komen en gaan wanneer zij willen. Ze zijn niet gevangen. Om de dieren te stimuleren om ook zelf eten te zoeken, krijgen ze in het centrum bijna alleen maar bananen. Voor ander voedsel, moeten ze dus zelf in het bos aan de slag.

Etenstijd!

Omdat het centrum semi-wild is, is er geen honderd procent garantie dat we ook echt Orang Utans te zien krijgen. Ja, er is een feeding time om 10:00u, maar als de dieren geen zin hebben om te komen of geen behoefte hebben aan voedsel, dan zie je ze dus niet. Op zich is de kans wel groot dat je ze ziet, al zijn het er niet tien of twintig, er zijn er altijd wel een paar die even komen kijken.

Onze gids had ervoor gezorgd dat we mooi op tijd op de voederplaats waren. Hierdoor stonden we echt front row. Kon niet beter. Om 10:00u wordt het platform gevuld met voedsel en dat is het moment dat wij de eerste Orang Utan al zien (en ruiken, want ze stinken behoorlijk!). Het is een mama met een baby. Hoe leuk is dat! Daarna komen nog een aantal andere Orang Utans even snel langswippen, totdat de echte ster van de show verschijnt. Een prachtige mannelijke Orang Utan die ook duidelijk laat merken dat hij er is.

Daarna brengen we nog een kort bezoek aan het opvangcentrum voor de jongere Orang Utans. We zien ze spelen en eten. Dan stappen we weer in de bus om naar onze lodge in het regenwoud te vertrekken, aan de Kinabatangan rivier.

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.