Singapore, wat ben je gaaf

Posted Dagboek Maleisië

We arriveren ´s ochtends in Singapore. Om direct in het ritme te komen, willen we proberen de hele dag wakker te blijven (laten we zeggen dat we het geprobéérd hebben). Ons hostel bevindt zich in de wijk Little India, waarvan we hebben gelezen dat het een leuke wijk is. Nadat we onze spullen gedropt hebben, lopen we daarom naar de wijk om wat drinken te scoren.

Terwijl we op een bankje genieten van ons eerste colaatje, hebben we direct aanspraak van een local. Een Indische man met zijn kleindochtertje. Hij vertelt ons onder andere dat de Tekka Foodmarket die om de hoek zit, heerlijk eten verkoopt. Indisch natuurlijk. En ja, ook Chai Tea. Léon begint nog net niet te kwijlen.

De man biedt aan mee te lopen naar de Foodmarket en voordat we het weten zitten we tussen de locals in te genieten van onze heerlijke Masala Tea! Daarna lopen we een rondje door de wijk. De verhalen blijken waar: Little India is een erg leuke wijk. We spotten hier en daar street art en we bezoeken een Indiase tempel.

 

Kampong Glam en Gotham City

Daarna besluiten we naar Kampong Glam te lopen. Tijdens de relatief korte wandeltocht erheen, kijken we onze ogen uit. Het is een ontzettend grote stad met heel veel hoogbouw en wolkenkrabbers. Maar tegelijkertijd voelt het zó niet groot. Vlak bij Kampong Glam spotten we ook een groot gebouw, waarvan Léon direct zegt: het lijkt wel of de architect geïnspireerd is door Gotham. Die sfeer heeft het inderdaad. Er blijken drie ambassades in te zitten. Die van Mongolië, Oostenrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

De Kampong Glam is erg gezellig, maar een stuk toeristischer dan Little India. Dat merken we ook aan de prijzen en aan de mensen die ons allerlei restaurantjes proberen in te trekken. We lopen ons rondje en genieten van de leuke straatjes en opnieuw van de street art. Er staat een grote moskee die het toeristisch middelpunt is van deze wijk. Wij zijn er niet in geweest, maar van buiten zag het er zeker mooi uit. 

 

Toch maar een schoonheidsslaapje

Ondertussen slaat de vermoeidheid steeds meer toe. Omdat we echt willen proberen wakker te blijven, besluiten we richting de Gardens by the bay te gaan. Opnieuw met de metro. En echt: de metro in Singapore is super. Alles staat heel duidelijk aangegeven, de metro’s zijn niet overvol en als je de ene metro gemist hebt, is er binnen enkele minuten een volgende. Fijne manier van reizen!

Bij de Gardens of de bay slaat de vermoeidheid echt zwaar toe. We lopen een rondje, maar kunnen eigenlijk niet meer op onze benen staan. Ondertussen is het bijna 14:00u, wat betekent dat we kunnen gaan inchecken. We besluiten daarom aan onze vermoeidheid toe te geven: we checken in en gaan even een uurtje slapen.

Rond 16:30u worden we wakker. Enerzijds voelt het alsof we heel lang geslapen hebben, anderzijds zijn we nog steeds erg moe. We maken onze spullen gereed en eten héérlijke Indiase curry bij de Foodmarkt. Echt een aanrader. We sluiten af met een biertje bij Kampong Glam. Dat het hier toeristischer is, is duidelijk te merken: we betalen zo’n RM30 voor twee biertjes!

 

De laatste keer op een dorm voor ons

Pff.. We weten direct waarom een dorm niet onze favoriete slaapplaats is en we besluiten direct dat dit de laatste keer is. We sliepen op de kamer met twee andere personen, waarvan de één het rond 4:30u nodig vond om wakker te worden, daarbij alle lichten aan te doen en zo’n vijf keer de piepende deur open en dicht te trekken. En de andere persoon dit om 5:30u nog even fijntjes overdeed. Daarnaast hielden ze ook met het ’s avonds naar bed gaan totaal geen rekening met ons. Uitgeslapen zijn we dus in de verste verte niet.

 

Gardens by de Bay: tweede poging

We besluiten om eerst naar de Gardens by de bay te gaan, omdat dit iets is dat we echt wilden zien. Wat de Singaporezen hier hebben aangelegd is werkelijk prachtig. Je kijkt je ogen uit naar de verschillende planten en bloemen, die natuurlijk op hun beurt ook weer allerlei vogels en insecten aantrekken.

De Gardens by de bay heeft een skywalk en hoewel we die in eerste instantie graag wilden doen, lijkt deze in werkelijkheid wat tegen te vallen. De skywalk is slechts zo’n 20m lang en voor zover wij zien heb je nou niet bepaald spectaculair uitzicht voor dat geld. Dit geldt overigens ook voor de twee domes die het park heeft. Hier betaal je best wat geld voor, S$28 per persoon om precies te zijn (dit staat ongeveer gelijk aan €18 per persoon). Ja, het zal best mooi zijn, maar wij hebben Borneo nog in het verschiet de komende weken, dus waarom zouden we dan deze aangelegde tuinen gaan bekijken? We gaan wel genieten van de rest van de stad.

 

Marina Bay Sands: shopping mall met kanaal

Via Marina Bay Sands lopen we verder naar een ander gedeelte. Bij dit gebouw kijken wij (opnieuw) onze ogen uit. Het is hoog en het is prachtig gebouwd. Normaliter vinden wij architectuur niet bijzonder interessant, maar dit trekt ons ontzettend. Het zijn kunstwerken. Zo mooi.

We lopen verder naar de Marina Bay Shoppes. En, geloof het of niet, het voelt alsof je in een filmscène belandt. Het is een winkelcentrum met de meest luxe winkels, waaronder Dior, Armani, Dolce & Gabbana en Ferrari. Maar bovendien: er ligt serieus gewoon een kanaal midden in het centrum. Hier liggen bootjes in aangemeerd en aan het water zitten mensen te eten. Bizar.

Buiten genieten we van het uitzicht van de skyline (wederom adembenemend) en lopen we een rondje om de baai. Omdat wij er twee weken voor de F1 wedstrijd zijn, is de aanbouw van het straatcircuit in volle gang. Leuk om te zien hoe het circuit gaat lopen en dat je daar dus eigenlijk letterlijk op loopt.

 

Op zoek naar de foodmarkt

We besluiten door te lopen naar een bepaalde foodmarkt, die we uiteindelijk niet kunnen vinden. Ondertussen wordt het weer steeds onheilspellender. Donkere wolken vormen zich aan de toppen van de wolkenkrabbers. Opnieuw hebben we niet het gevoel dat we in zo’n grote metropool lopen, maar toch ook weer wel.

Léon vergelijkt het met zijn trip naar Hong Kong vorig jaar. Hij zegt: “wat in Hong Kong zo was, was dat iedereen ontzettend bezig was met zijn telefoon. Of in ieder geval met zichzelf. Hier is iedereen met elkaar aan het praten en met de omgeving bezig. Dat geeft zo’n verschil in het individuele en groepsgevoel”. We belanden bij een andere foodmarket op precies het goede moment: zodra we zitten te eten (opnieuw heerlijke Indische curry), barst het los. Onweer en bliksemschichten verlichten de lucht en regen klettert hard op de ramen. Wanneer we zijn uitgegeten is het gelukkig zo goed als droog.

Met onze buik volgegeten lopen we door naar Chinatown. Niet ons ding. Het is er behoorlijk chaotisch en druk. Niets in vergelijking met de rest van Singapore. Hier zijn we dan ook snel weg. We besluiten nog een lekkere Masala Tea te drinken in Little India. We genieten echt van de vriendelijke mensen in deze wijk en het heerlijke eten en drinken. Aan het einde van onze reis komen we hier zeker terug!

Daarna frissen we ons op en regelen we onze tickets voor de volgende dag: nu echt op naar Maleisië: Pulau Tioman it is! We eten redelijk op tijd en gaan op tijd naar bed. Morgen moeten we om 06:30u al de bus hebben richting Mersing, de haven van de ferry richting Tioman.

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.