We hebben een auto! En onze eerste roadtrip ermee

Posted Dagboek Nieuw-Zeeland

Nu we reeds een aantal weken in Nieuw-Zeeland zijn, proberen we steeds meer dingen te ordenen. Op sommige dingen moeten we wat langer wachten, zoals het openen van een bankaccount en een eigen huisje. Maar een andere “to do” op ons lijstje, is het kopen van een auto.

In principe mogen we Esther haar auto lenen, als zij hem niet gebruikt. Maar aangezien het dichtstbijzijnde dorp al een half uur met de auto is, is een auto hier wel echt een “must”. Daarnaast zijn we van plan om op onze vrije dagen roadtrips te gaan maken, waarvoor een auto natuurlijk cruciaal is.

 

Wat voor auto willen we?

Hier in Nieuw-Zeeland heb je ook een soort marktplaats. Het heet TradeMe. Om een geschikte auto te vinden, zijn we dus heel TradeMe gaan afstruinen en dat was zo makkelijk nog niet. Want wat voor auto willen we eigenlijk? We willen er roadtrips mee maken op onze vrije dagen, spullen mee kunnen vervoeren (idealiter ook onze fietsen), mee kamperen en we moeten er rekening mee houden dat we sneeuw krijgen in de winter.

Hoewel een campertje natuurlijk als een soort “droom” klinkt, zitten hier veel “maren” aan. Want soms is de weg best steil en een campertje is ook niet bepaald zuinig. Of met parkeren, onderhoud, off road rijden… De camper schrapten we dus.

Daarnaast rijden hier ook “normale” auto’s rond waarin geslapen kan worden. Veel van deze auto’s zijn self-contained, wat betekent dat je hiermee ook op gratis campingplaatsen kunt staan. De bedden in deze auto’s zijn echter maar zo’n 1.70m/1.80m lang. Voor mij al best wel krap dus, laat staan voor Léon met zijn bijna twee meter… Ook geschrapt…

Met oog op de mogelijkheden tot off road rijden en het hebben van sneeuw, kozen we voor een 4WD. Maar ook daarbinnen hadden we nog zeeën van keuze. Uiteindelijk was de keuze toch niet zo moeilijk. Er rijden hier veel Subaru’s rond en vanuit Nederland weten we dat dit erg betrouwbare auto’s zijn. Daarnaast kunnen we de Niestens altijd om raad en advies vragen, als er wel iets met de auto is.

 

Nog iets om rekening mee te houden: de WOF

In Nederland heb je de APK. In Nieuw-Zeeland heb je de WOF. Dit is ongeveer hetzelfde. De auto moet dus één keer per jaar door de keuring. Tenzij je hier een auto hebt van vóór het jaar 2000, dan moet het eens per half jaar. Nóg iets om mee rekening te houden dus. Zodoende stuitte Léon op een Subaru Forester uit het jaar 2000. Eén nadeel: we moesten er wel even voor naar Christchurch rijden.

 

Trip naar Christchurch

Helaas sloten onze roosters die week niet bepaald aan elkaar aan. Ik was maandag en dinsdag vrij, Léon donderdag en vrijdag. Kon Léon de bus nemen? Die bus vertrok pas om 11:00u uit Twizel. Dat betekent dat je dan rond 17:00u in Christchurch aankomt. Dan nog kijken naar de auto, proefrondje en dan weer driehonderd kilometer terugrijden… Niet echt een optie dus.

Omdat ik vrijdag pas om 18:00u moest beginnen, vertrokken we die ochtend om 07:00u ’s ochtends vanuit Twizel. De rit verliep voorspoedig en dus waren we al om 10:30u in Christchurch. We bekeken de auto, lunchten bij de Indiër en reden terug. Precies op tijd voor mijn werk!

 

Roadtrip naar Oamaru

Op onze eerstvolgende vrije dag besluiten we een roadtrip naar Oamaru te doen. Esther, Brandon en Becca (collega’s van Léon en Esther) gaan mee. Oamaru schijnt een leuk stadje te zijn met een leuke haven, een strandje en een leuk historisch centrum.

Helaas regent het er de hele dag. Daarom brengen we de dag door in tweedehandswinkeltjes, The Warehouse en The Countdown. Op zich is dat niet zo heel erg, want we moesten nog best wel wat spulletjes hebben.

Op de terugweg rijden we met een kleine omweg terug en het is zó mooi! Wauw, wat genieten we van het mooie uitzicht. Ik zeg al tegen Léon dat, ondanks dat het een omweg is, we de volgende keer dat we hierlangs komen, we altijd deze weg nemen.

En de auto? Die is zeker goedgekeurd!

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.